Katehinsko vino

Katehinsko vino je naziv bijelih i crnih vina proizvedenih dugim vrenjem na masulju. Ime su dobili po sastojku katehinu (derivatu flavana) koji sudjeluje u građi tanina. Katehinska vina su trpka i gorka, a s obzirom na to da se tim sastavinama pripisuju svojstva citrina (vitamina P), bez obzira na njihovu neužitnost, cijenjena su kod dijela domaćih potrošača. Tradicionalno, ta su se vina proizvodila u zemljanim, amforama sličnim posudama sadržaja (i do 2500 l), a takvu proizvodnju neopravdano i danas neki vinari hvale nastojeći ju obnoviti. Zbog nemogućnosti regulacije temperature vrenja, odgovarajućeg održavanja potrebnih higijenskih uvjeta, zaštite od oksidacije i brojnih drugih čimbenika, ovakav način proizvodnje vina pripada prošlosti, odnosno vremenu prije eksplozije znanosti kojoj i vinogradarstvo i vinarstvo zahvaljuje svoj napredak.

Povezano

Tekućinska kromatografija

U analitičkoj kemiji se tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (engl. High performance liquid ...

Ocat

Ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene ...

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša je znanstvena ustanova osnovana dekretom Ministarstva ...
Novosti