Kalorija

Kalorija (oznaka cal), dogovorno, ali neutemeljeno izabrana jedinica za količinu topline. Stupanjem na snagu Zakona o mjernim jedinicama i mjerilima (1976.) uporaba ove mjerne jedinice je zabranjena, a nova zvana džul (joule, oznaka J) drugačije se definira. Iako se više ne rabi, cal je definirana kao količina topline potrebne da se 1 g vode pri tlaku od 1 atm. ugrije od 14,5 na 15,5°C. Tisuću puta veća jedinica je kilokalorija (oznaka kcal).

Povezano

Primarni buke

Primarni buke (bouquet) vina je rjeđe upotrebljavani naziv za aromu vina (sortni miris).

Iskreno vino

Iskreno vino oznaka kojom se vinarskim rječnikom, za dojam koji se stječe degustacijom-kušanjem, naglašava ...

Folijarna gnojidba

Folijarna gnojidba gnojidba bilja (i vinove loze) putem lista. Obavlja se prskanjem, najčešće nakon oštećenja (npr.
Novosti