Kabao

Kabao (lat. cubulus) otvorena posuda (najčešće izrađena iz drva, ali i iz drugih materijala, kao i brenta), koja u podrumarstvu služi kod pretakanja. U staro vrijeme to je bila i mjera za vino i žito. Kao vinska mjera za vino sadržajem se razlikuje u pojedinim razdobljima i u pojedinim krajevima. Tako je primjerice varaždinski kabao sadržavao od 30,17 do 34,93, požunski 53,31, zagrebački (kaptolski) 49,98 litara itd.

Povezano
STINA – rod kamena, mora i ljudi

STINA – rod kamena, mora i ljudi

Bol na Braču poznata je turistička destinacija zbog iznimnih prirodnih ljepota, a osobito zahvaljujući prekrasnom i

Terroir

Terroir (fr. tlo, zemlja, izgovor teroar) izraz kojim se primjerice kod vina ističe dobar okus i miris rodnog kraja

Jabučno mliječno vrenje

Jabučno mliječno vrenje je spontani, a u novije doba sve više i dirigirani proces prelaska opore jabučne u manje ...
Novosti