K.z.p.

K.z.p. akronim (grč.: ákros-gornji i ónoma-ime), skraćenica sastavljena od početnih slova ili slogova za oznaku „kontrolirano zemljopisno podrijetlo“
U Republici Hrvatskoj ovakav način označavanja vina u prometu je propisan Zakonom o vinu (NN 96/03.), Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.) i Pravilnik o označavanju vina oznakom zemljopisnog podrijetla (NN 7/05). Stolna, kvalitetna i vrhunska vina s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla prigodom stavljanja u promet i u prometu, uz ostale, moraju nositi i oznaku „kontrolirano zemljopisno podrijetlo”, uz naznaku naziva organa i broja rješenja kojim je dopušteno stavljanje vina u promet. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u RH izdaje rješenje za označavanje proizvoda oznakom kontroliranog podrijetla na osnovu zahtjeva proizvođača i prijedloga Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, koji je od 18. veljače 2009. u sastavu Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Povezano

Alkoholizirani mošt

Alkoholizirani mošt je jedan od alkoholno neprevrelih proizvoda od grožđa. Proizvodi se tako da se svježem moštu ...

Fenoli

Fenoli su derivati benzena u čijem je prstenu jedan ili više vodikovih atoma zamijenjen s OH skupinom. To su ...

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   
Novosti