K.z.p.

K.z.p. akronim (grč.: ákros-gornji i ónoma-ime), skraćenica sastavljena od početnih slova ili slogova za oznaku „kontrolirano zemljopisno podrijetlo“
U Republici Hrvatskoj ovakav način označavanja vina u prometu je propisan Zakonom o vinu (NN 96/03.), Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.) i Pravilnik o označavanju vina oznakom zemljopisnog podrijetla (NN 7/05). Stolna, kvalitetna i vrhunska vina s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla prigodom stavljanja u promet i u prometu, uz ostale, moraju nositi i oznaku „kontrolirano zemljopisno podrijetlo”, uz naznaku naziva organa i broja rješenja kojim je dopušteno stavljanje vina u promet. Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u RH izdaje rješenje za označavanje proizvoda oznakom kontroliranog podrijetla na osnovu zahtjeva proizvođača i prijedloga Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, koji je od 18. veljače 2009. u sastavu Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Povezano

Delaware

Delaware (čit. delavar) ubraja se u skupinu starijih direktno rodećih hibrida (V. labrusca x V. aestivalis x V. ...

Opisivanje vina prema bistroći

Prema bistroći vina dijelimo na: kristalno bistra: njihov stupanj bistroće i prozirnost odlika je izvanredno ...

Kabinett

Kabinett je predikatna oznaka kvalitetnog vina u Njemačkoj i Austriji (do 1971. obvezna oznaka bila je cabinet) ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more