Izborna berba

Izborna berba (njem. Auslese, slov. vrhunsko vino izbor), je jedna od oznaka (prema ZOV-u RH) posebne skupine što se naziva predikatno vino. Grožđe iz kojega će se proizvesti vino s ovom predikatnom oznakom mora u svemu odgovarati grožđu za proizvodnju predikatnog vina s oznakom kasna berba (Spätlese, vrhunsko vino kasna trgatev), uz uvjet da se, osim toga, u tijeku berbe odstrani svaka bolesna i nezrela bobica i da sadržaj šećera u soku takva grožđa ne bude manji od 21% baboa, odnosno da odgovara 105°Oe. Kada bi ova najmanja količina šećera alkoholno prevrela, vino bi sadržavalo nešto više od 13,7% vol. stvarnog alkohola. S obzirom na to da se ovakva berba obavlja kasnije, i da alkoholno vrenje (zbog obilja šećera) teče lagano, dogodi se da šećer samo djelomično prevrije. Zakonodavac je stoga odredio da stvarni alkohol u predikatnom vinu (pa i vinu izborne berbe) ne smije biti manji od 5% vol. Ako se dogodi da prevrije samo oko 85 g/l šećera i nastane samo 5% vol. stvarnog etanola, vino će ostati slatko, jer će sadržavati još oko 150 g/l neprevrela šećera. U takvim vinima gornja dopuštena količina slobodne sumporaste kiseline iznosi 60 mg/l, a ukupne sumporaste kiseline 350 mg/l. Ako je šećer do kraja prevreo, ili vino sadrži manje od 5 g/l neprevrela šećera, tada sadržaj ukupne sumporaste kiseline za bijela i ružičasta vina izborne berbe ne smije biti veći od 210, a za crna od 160 mg/l. Sve ostale odredbe (prijavljivanje namjere proizvodnje ovakva vina i na osnovu kojih će se parametara utvrđivati kakvoća i dr.) opisane su pod natuknicom predikatno vino.

Povezano

Silvanac zeleni

Silvanac zeleni je (u odnosu na brojne druge kultivare) manje rasprostranjena sorta kontinentalnih vinorodnih ...

Uva di Smirne

Uva di Smirne je uz uva turca, još jedan tal. naziv za sortu debit.

Dan otvorenih podruma

Dan otvorenih podruma je u nekim dijelovima Italije, a u RH u vinogradarskoj podregiji Istra naziv promidžbene ...
Novosti