Glivajn

Glivajn izgovor njemačke riječi koja se piše Glühwein, a nastala je od glühen žariti i Wein vino. Glivajn je, dakle, topli napitak iz vina, varenik, vrelo, odnosno kuhano, obično crno vino. Napitak se priprema u zimskim danima uz dodatak začina (klinčića, oraščića, cimeta, limuna) i šećera te poslužuje vruć. Sadržaj alkohola u tom napitku varira, ovisno o alkoholnosti vina iz kojega se priprema i od toga kuha li se kraće ili dulje vrijeme.

Povezano

Živežne namirnice

Živežne namirnice ili samo namirnice, je zajednički naziv za različite tvari biljnog i životinjskog podrijetla, ...

Metali

Metali su redovit sastojak grožđa, mošta i vina. U grožđe dospijevaju iz tla prehranom (više ili manje ovisno o ...

Sauvignon zeleni

Sauvignon zeleni (čit.: sovinjon zeleni) je jedna od istoznačnica (sinonima) za francusku sortu bijelog grožđa ...
Novosti