Geografsko (zemljopisno) podrijetlo vina

Geografsko (zemljopisno) podrijetlo vina od osobite je značajnosti, pa se i kod nas oduvijek ističe kod označavanja vina u prometu. Dobri poznavatelji nikada ne govore o vinu, a da ne spomenu njegovo g. p. kao npr. dalmatinsko crno, plešivičko bijelo ili kutjevačka graševina, istarska malvazija i sl. U interesu proizvođača i potrošača, a u cilju sprječavanja neistinitog označavanja vina u prometu, propisima se regulira kontrola podrijetla (ranije zaštita geografskog podrijetla) za stolna (na razini regije), kvalitetna (na razini vinogr. podregije) i za vrhunska vina (za jedan ili više vinogr. položaja u jednom vinogorju).

Povezano

Levuloza

Levuloza je isto što i fruktoza, odnosno voćni šećer. Ime dolazi od lat. riječi laevus, što znači lijevo, jer ovaj ...

Tercijarna aroma vina

Tercijarna aroma vina je sve češće upotrebljavani naziv za aromu vina koja nastaje u tijeku alkoholne i ...
Novosti