Naknadno vrenje

Naknadno vrenje je pojava kada se već bistro vino s proljeća, pojavom toplijih dana, zbog alkoholnog vrenja ponovo zamuti. To je moguće u vinima s ostatkom neprevrela šećera i događa se, ako se tiho vrenje prekine (zbog naglog zahlađenja ili prekomjernog sulfitiranja) ili ako vinifikacija nije stručno vođena, a pritom su tome pridonijeli još i vanjski čimbenici tome pridonijeli (kišovita jesen ispirući kvasac s bobica, ili nestručno obavljeno doslađivanje). Dogodi se da se vrenje zaustavi i u dobrim godinama kada je sadržaj šećera u moštu vrlo visok, pa uz zaostalu slast i nastali visoki alkohol koči rad mikroflore. Taj rad koče i rezidui pesticida u slučaju kada mošt i vino nisu tretirani bentonitom, odnosno Bistrinom. Dobar podrumar nastoji na vrijeme preduhitriti sve činjenice koje bi mogle izazvati prekid tihog vrenja i pojavu n. v., jer ono šteti kakvoći vina (zbog gubitka sortne arome), može biti uzrokom kvarenja (povod za pojavu bolesti zavrelice i dr.) i, konačno, odgađa dozrijevanje vina, čime ga i poskupljuje. Da do n. v. ne dođe, vina u kojih je tiho vrenje prekinuto, valja prozračiti (i blago sulfitirati s 4 do 5 g/hl metabisulfita), a zatim sljubljujući ga s istovrsnim vinom u vrenju ili dodatkom selekcioniranog kvasca, pokrenuti vrenje.

Povezano

Komovica

Komovica rakija dobivena destilacijom prevrele grožđane komine plemenite vinove loze ili pikea.Na 100 kg prevrelog ...

Nematocidi

Nematocidi su kem. zaštitna sredstva što uništavaju nematode. Najpoznatija su ona što djeluju u plinovitom obliku ...

Urbari

Urbari su su važna vrela za otkrivanje narodnog gospodarstva, za topografiju, statistiku, pravnu i kulturnu ...
Novosti