Flavonozidi

Flavonozidi su bojila bijelog grožđa među kojima se ističe kvercetol , čiji se glukozid (ramnoze i glukoze) svrtava u skupinu vitamina P (zvan citrin).
Govoreći o bojilima bijelih vina (kojih će u vinu biti znatno više ako se vrenje obavlja na komini), spomenimo ovdje (iako ne pripada ovoj skupini kemijskih organskih spojeva koje nazivamo polifenolima) da je karotin (koji je kemijski nezasićeni ugljikovodik C40H56 i poznat kao vitamin A koji se nalazi u mrkvi i drugim obojenim biljnim plodovima) također bojilo grožđa i da se u njegovoj strukturi nalazi i prsten jonona, spoja koji mirisom podsjeća na ljubicu (Viola odorata).

Povezano

Sluzavost

Sluzavost - u većini slučajeva bolest bijelih vina koja se manifestira jedino u viskoznosti, rastezljivosti gustoj ...

Beerenauslese

Beerenauslese njemački naziv za predikatno vino, izborna berba bobica.

Tanko vino

Tanko vino (VT), naziv je za suho, niskoalkoholno vino s malo ekstrakta i razmjerno niskom ukupnom kiselošću. Ako ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more