Flavonozidi

Flavonozidi su bojila bijelog grožđa među kojima se ističe kvercetol , čiji se glukozid (ramnoze i glukoze) svrtava u skupinu vitamina P (zvan citrin).
Govoreći o bojilima bijelih vina (kojih će u vinu biti znatno više ako se vrenje obavlja na komini), spomenimo ovdje (iako ne pripada ovoj skupini kemijskih organskih spojeva koje nazivamo polifenolima) da je karotin (koji je kemijski nezasićeni ugljikovodik C40H56 i poznat kao vitamin A koji se nalazi u mrkvi i drugim obojenim biljnim plodovima) također bojilo grožđa i da se u njegovoj strukturi nalazi i prsten jonona, spoja koji mirisom podsjeća na ljubicu (Viola odorata).

Povezano

Lakomica

Lakomica je drveni lijevak izduljena oblika kojim se u bačvu, kroz vranj, ulijeva vino.

Malvazija

Malvazija (najčešće uz dodatak generičke oznake primjerice dubrovačka, istarska i sl.) je zajedničko ime za velik ...

Maderizacija

Maderizacija je naziv postupka zagrijavanja mladog tek potpuno ili djelomice prevrelog vina u otpražnjenim drvenim ...
Novosti