Flavonozidi

Flavonozidi su bojila bijelog grožđa među kojima se ističe kvercetol , čiji se glukozid (ramnoze i glukoze) svrtava u skupinu vitamina P (zvan citrin).
Govoreći o bojilima bijelih vina (kojih će u vinu biti znatno više ako se vrenje obavlja na komini), spomenimo ovdje (iako ne pripada ovoj skupini kemijskih organskih spojeva koje nazivamo polifenolima) da je karotin (koji je kemijski nezasićeni ugljikovodik C40H56 i poznat kao vitamin A koji se nalazi u mrkvi i drugim obojenim biljnim plodovima) također bojilo grožđa i da se u njegovoj strukturi nalazi i prsten jonona, spoja koji mirisom podsjeća na ljubicu (Viola odorata).

Povezano

Eiswein

Eiswein na Njemačkom jeziku naziv predikatne oznake za ledeno vino.

Introdukcija

Introdukcija (lat.), uz ostala značenja i uvedba stranih ili novostvorenih sorata v. l. u sortiment nekog ...

Nepeuth

Nepeuth (nêpeuthês) bilje koje su stari Grci stavljali u nektar (tj. u vino), jer je uz ublažavanje bola još i ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more