Maroko

Maroko, zemlja u kojoj je, prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblju 1996.-2000. pod vinovom lozom bilo 50.000 ha. Godišnje se proizvodilo 2.606.000 dt grožđa i oko 280.000 hl vina. Najveći dio grožđa potrošen je kao zobatica (2.138.000 dt), dok je razlika prerađena u grožđice čija je godišnja proizvodnja bila 9.000 dt ili otprilike tri puta manja od potrebe, što se namiruje uvozom. U 1995. godini od proizvedenih 1.737.600 dt grožđa, 337.600 je prerađeno u vino, 1.359.300 dt je konzumirano u svježem stanju, a 40.700 dt je osušeno i tako proizvedeno oko 6.000 dt grožđica. Te je godine proizvedeno 173.000 hl vina, pretežito crnih iz grožđa sorte carignan, grenache,alicante bouschet, cabernet sauvignon i cinsault. To je otprilike pola od proizvodnje vina iz 1981. godine.

Marokanska su vina alkoholna i dobro obojena pa se izvoze da bi poslužila za sljubljivanje, međutim taj je izvoz iz godine u godinu sve manji. Proizvodnja bijelih vina je znatno manja od crnih, a proizvode se iz grožđa sorata pedro ximenez i clairette. Potrošnja vina po stanovniku varira od 1 do 3 l/cap. Zbog smanjene proizvodnje s jedne, a povećane potrošnje (zahvaljujući porastu turističkog prometa) s druge strane raste uvoz vina koji je od 3.000 hl pred dvadesetak godina sada narastao na oko 80.000 hl. Najveći dio vinograda prostire se nedaleko od Casablance i od glavnog grada Rabata.

Povezano

Tamnosmeđe crvenociglasta boja vina

Tamnosmeđe crvenociglasta boja vina je karakteristična za dobro obojena crna vina koja su duže odležavala. Ako se ...

Dokiseljavanje

Dokiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina ...

Kaitner Gjuro

Kaitner Gjuro (1877.-1956.), enokemičar i enomikrobiolog, osnivač Kraljevskog zemaljskog enološkog Zavoda u Zagrebu
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more