Croata

Croata (čit. kroata; ili prevedeno na hrv. jezik hrvatica) isto što i croattina, odnosno bonarda (tj. sorta crnog vinskog grožđa). Podsjetimo i ovom zgodom da najveći broj ampelografa sortu hrvatica, što se uzgaja u Istri i croatu, odn. croattinu, što se uzgaja u Italiji drži za dvije različite sorte istog imena. Prema nekim ampelografima nepravilno je poistovjećivanje croate (odn. croattine) s bonardom (kultivarom iz Pijemonta), i to samo zato jer se od grožđa croatine u Lombardiji (u području Oltrepo Pavese i Colli Piacentini) proizvodi vino što se u tom kraju naziva bonarda.

Povezano

Plod

Plod (lat. frctus) je organ biljke (koji kod kritosjemenjača-Angiospermae viših stablašica čiji se broj procjenjuje

Butanska kiselina

Butanska kiselina istoznačnica za maslačnu kiselinu.

Chasselas

Chasselas (čit. šasla), taj francuski naziv se odnosi na veći broj sorata grožđa od kojih su chasselas doré ...
Novosti