Croata

Croata (čit. kroata; ili prevedeno na hrv. jezik hrvatica) isto što i croattina, odnosno bonarda (tj. sorta crnog vinskog grožđa). Podsjetimo i ovom zgodom da najveći broj ampelografa sortu hrvatica, što se uzgaja u Istri i croatu, odn. croattinu, što se uzgaja u Italiji drži za dvije različite sorte istog imena. Prema nekim ampelografima nepravilno je poistovjećivanje croate (odn. croattine) s bonardom (kultivarom iz Pijemonta), i to samo zato jer se od grožđa croatine u Lombardiji (u području Oltrepo Pavese i Colli Piacentini) proizvodi vino što se u tom kraju naziva bonarda.

Povezano

Aceto balsamico modenese

Aceto balsamico modenese (čit. ačeto balzamiko modeneze) je vrsta vrlo cijenjenog svojevrsnog luksuznog octa, ...

Anakreontska lirika

Anakreontska lirika dobila je ime po Anakreontu (oko 550. pr. K.) pjesniku hedonističke poezije tzv. klasičnog ...

Etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla

Etilni alkohol poljoprivrednog podrijetla je, (kako stoji u Pravilniku NN 172/04.), alkohol dobiven rafinacijom ...
Novosti