Croattina

Croattina (čit. kroatina, prijevod s tal.: hrvatica) je sorta crnog vinskog grožđa koju još zovu croata i bonarda i uvršćuju među petnaest najpoznatijih u talijanskim vinorodnim pokrajinama Pijemont i Lombardija od kojih se proizvode vina DOC. Zrije kasno (IV. epoha), rodi obilno i koristi se u proizvodnji bijelih i ružičastih stolnih i kvalitetnih vina. Croattinu u Italiji i hrvaticu koja se uzgaja u Istri najveći broj ampelografa drži različitim sortama istog imena, a tko od njih ima pravo dobit će se odgovor nakon što se obavi DNK analiza.

Povezano

Tvrda voda

Tvrda voda je naziv za onu vodu, koja sadrži povećanu količinu otopljenih minerala. S obzirom da se kod nas tvrdoća

Moslavac

Moslavac (šipon, mosler, pošip, furmint, pošipel i pušipel) je vinska sorta bijeloga grožđa, koja se prema ...

Novak Petar

Novak Petar (1879.-1967.), entomolog. Radeći na Polj. oglednoj i kontrolnoj stanici, a kasnije i kao ravnatelj ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more