Cijep

cijep je ozna sadnica koja se u pravilu proizvodi u loznim rasadnicima cijepljenjem europske plemke (budućeg nadzemnog dijela ~okota) na ključić američke loze (buduće podloge čokota). Takvo cijepljenje obavlja se u doba mirovanja loze a pred vegetaciju i sadnju, u nas obično u ožujku. Za razliku od cijepljenja na mjestu (u vinogradu gdje se cijepljenje provodi u doba mirovanja, tj. “u suho” odn. u doba vegetacije “u zeleno”), ovaj se način naziva “cijepljenje u ruci”, neovisno o tome obavlja li se ručno ili strojno. Cijepljeni ključići prolazi faze stratifikacije (pospješivanja prijama u posebnim staklenicima s odgovarajćom temp. i vlagom) prporenja (ukorenjavanja) i jednogodišnje vegetacije, da bi u jesen ili zimi bio vađen, sortitan na odgovarajući način deCijepklariran (etiketiran), pakiran i otpremljen na tržište. V.lozne podloge

Cijep

 

 

Povezano

Rizvanac

Rizvanac je jedan od naziva vinske sorte bijelog grožđa koju je križanjem, uzgojio 1891. Švicarac dr. Hermann ...

Bijela trulež

Bijela trulež je naziv oboljenja v. l. nakon tuče (grada), kada se kroz oštećenja od te vremenske nepogode (ili i ...

Noah

Noah (još i othello bijeli) jedan je od poznatijih direktno rodećih hibrida (direktora) bijeloga grožđa. Nastao je ...
Novosti