Vinarstvo

Vinarstvo je  djelatnost pripravljanja i čuvanja vina, o čijoj dugoj povijesti svjedoče ostaci materijalne i pisane kulture antičkih civilizacija. Postoje razlozi za vjerovanje da prvi začeci v. sežu u mlađe kameno doba (neolitik, pred oko 7.400 godina a na to upućuju najnovija egzaktna otkrića arheologa na lokaciji Fadži Firuz Tepe na planini, gorju Zagros što se nalazi u sjevernom Iranu. U to doba je čovjek nomadski način života i skupljanje hrane zamijenio njenom proizvodnjom, vežući se uz tlo koje je obrađivao. Uz kuće, ognjišta, žrvnjeve i raznovrsna oruđa iz tog doba potječe i prvo keramičko posuđe, koje mu je služilo za dnevne, ali i za kultne potrebe. Vještina pripremanja vina bila je poznata i u starom Egiptu 4.000 godina pr. K., a ovamo je, pretpostavlja se, prenijeta s obala Crnog i Kaspijskog mora, ili možda iz sjeverozapadnih područja Indije. Na to upućuje i legenda o općem potopu i Nojevoj arci (Ararat, Armenija, Kurdistan), ali i mnoga druga povijesna otkrića. Vino kao roba za razmjenu i dakako kultura pripremanja i čuvanja vina putuje tako (zaslugom Feničana, starogrčkih moreplovaca Argonauta, te drugih naroda) s istoka (Palestina, Sirija, Mezopotamija..) prema zapadu. Od Starih Grka obogaćenu kulturu vina (retsina, amfore, Dioniz, Homer..) preuzimaju Rimljani, koji ju još više obogaćuju (sulfitiranje mošta i vina, Bacchus, Prob, Vinum pucinum..), a od njih, ili možda i neposredno iz kolijevke ljudske civilizacije i prastanovnici naših krajeve Iliri. Hrvati i drugi slavenski narodi s tom su se djelatnošću upoznali ovdje, u svojoj novoj domovini. Od pradavnih vremena pa do XVIII. st. u tehnologiji pripravljanja i čuvanja vina malo se je toga promijenilo. Mukotrpan i nesiguran zanatski način (u domaćinstvu), preko manufakturnog (na većim crkvenim, gospodskim ili zadružnim gospodarstvima) prerastao je u zasebnu granu prehrambene industrije u kojoj je proces temeljen na znanstvenim spoznajama, strojnom proizvodnom radu, velikoserijskoj kontinuiranoj proizvodnji standardne kvalitete i drugim značajkama industrijskog načina proizvodnje. Veliko, tzv. industrijsko vinarstvo bolje iskorištava sporedne produkte (proizvodi se alkoholi destilacijom dropa i taloga, ulje iz zaostalih sjemenki, bojila iz kožice bobica, vinska kiselina iz dropa i vinskog kamena, razni farmaceutski proizvodi poput proantocijanidola i dr.), čime postižu veću rentabilnost proizvodnje.
Vidi: podrum i enoteka.

Povezano

Pirovano 65

Pirovano 65 je u domovini nastanka (Italiji) istoznačnica za zobaticu Italia, koju je uzgojio selekcionar Pirovano.

Hrvatsko primorje

Hrvatsko primorje je naziv jedne od pet vinogradarskih podregija regije Primorska Hrvatska. Liburnijski dio Istre ...

Njuh

Njuh je jedno od tjelesnih posebnih osjeta (uz vid, okus, sluh i ravnotežu). Ono je najslabije proučeno, prema ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more