Lozne podloge

Lozne podloge su pretežito američke vrste loza ili njihovi križanci. Uz primjerenu otpornost na napad trsnog ušenca zahtijevaju i druga pozitivna svojstva kao što je afinitet prijema i srašćivanja s plemkom europske vinove loze, prilagodljivost na odgovarajuće agroekološke uvjete i naročito otporost loznih podloga na sadržaj aktivnog vapna u tlu, dobro ukorjenjavanje itd. Kao lozne podloge najčešće se koriste tri vrste američke loze. To su Vitis riparia, Vitis berlandieri i Vitis rupestris. Od križanaca najčešće se koriste oni iz grupe Riparia x Rupestris i iz grupe Berlandieri x Riparia, a u novije vrijeme i europsko-američki hibridi, odnosno višekratnim povratnim križanjem proizvedeni tzv. kompleksni hibridi. Iako je do sada križanjem i selekcijom proizveden i ispitan vrlo velik broj raznih loznih podloga, nije nađena takva koja bi u potpunosti zadovoljila sve uvjete pa se na tom području i dalje intenzivno radi. To znači da se za neka tla i podneblja, s obzirom na sadržaj fiziološki aktivnog vapna, režim vlažnosti itd. preporučuju jedne, a za druga druge lozne podloge.

Kod nas se najviše cijepi na loznu podlogu Vitis berlandieri x Vitis riparia – Kober 5BB koja ne pokazuje veliku izbirljivost na režim aktivnog vapna u tlu (koji može dosizati i do 20%), a posjeduje i druge vrline. Naime, sve su lozne podloge manje ili više osjetljive na prisutnost fiziološki aktivnog vapna, o čemu postoje posebne tablice. Od spomenute lozne podloge Kober 5BB, na sušu je manje osjetljiv križanac istih roditelja (Vitis berlandieri x Vitis riparia) koji nosi oznaku 420A. Jedan drugi hibrid istih roditelja (Teleki SO4) zbog ranijeg se dozrijevanja preporuča u hladnim kontinentalnim vinorodnim područjima. Od križanaca Berlandieri x Rupestris spomenimo selekciju 1103 Paulsen i druge koji se sve više šire poglavito na Mediteranu. Ispitivanjem i selekcijom loznih podloga vinogradarski se stručnjaci s puno opravdanja i dalje intenzivno bave, pa se valja nadati novim rezultatima i na ovom području. Lozne podloge za tržište u RH mogu proizvoditi pravne i fizičke osobe ako udovoljavaju propisanim uvjetima (navedenim pod natuknicom cijep, na koje se oni također odnose). Zbog pomanjkanja takve proizvodnje kod nas, značajan se dio potrebnih loznih podloga uvozi iz susjednih zemalja.  Obzirom na tradiciju, kadrove i poglavito zemljišne i klimatske prilike taj posao mogli bismo sami obaviti i uz sve ostalo zaštititi se od “uvoza” viroza, bolesti i štetnika, koji su dijelom i na taj način stigli u naša vinogorja.

Povezano

Sorbinska kiselina

Sorbinska kiselina (kojoj je strukturna kem. formula CH3CH=CH CH=CH COOH) se vinu dodaje (zbog boljeg otapanja u ...

Ružičasto-crvenkasta vina

Ružičasto- crvenkasta vina su vina svijetlih ružica, odnosno svijetlih opola. U Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i ...

Oporo

Oporo je oznaka za gorak i istovremeno kiseo okus i trpak osjet u ustima, svojstven nezrelom voću. Taj se osjet ...
Novosti