Čep

Čep (stariji oblici: čap, čapur, čepur, zapušač), općenito ono „čim se kaka rupa zatiskuje zapušava”, ali vinare zanima ono „čim se zatiskuje kakome god sudu (tikvi, staklu) otvor”. Čep, najčešće drveni za bačve, a pluteni za boce služi za zatvaranje posuda s vinom, a ta radnja naziva se čepljenje, naprava, pak, čepilica. Uz navedene drvene i plutene čepove u novije se vrijeme koriste još i navojni, plastični, silikonski i stakleni čepovi.

Povezano

Ultrafiltracija

Ultrafiltracija je postupak najfinije filtracije koja se koristi i u vinarstvu, a obavlja se putem posebno ...

Blauburgunder

Blauburgunder nekad i pod nazivom Blauer Burgunder, odnosno Blauer Spätburgunder u njemačkom je jezičnom području ...

Propionska kiselina

Propionska kiselina je jedna od istoznačnica za mliječnu kiselinu, koja se može označiti i kao propanska.
Novosti