Brut

Brut (fr.), tip suhoga pjenušavog vina u kojemu je sadržaj, neprevrelog šećera u najvećem broju zemalja između 5 i 8 g/l. Prema Pravilniku o proizvodnji vina (NN 2/05.), prirodna pjenušava, biser i gazirana vina sa sadržajem neprevrela šećera manje od 6 g/l označavaju se kao extra brut, a sva takva vina s manje od 15 g/l mogu nositi i oznaku brut. Istim se imenom naziva „nedogotovljeni” pjenušac, proizveden postupkom méthode champenoise, onaj kojemu još nije dodan liqueur d’expedition. Suhi pjenušac bez ostatka neprevrela šećera ponekad se označava i kao Brut de Brut.

Povezano

Moldavija

Moldavija Vinogradarstvo i vinarstvo je u Republici Moldaviji (čiji je službeni naziv Republika Moldova) ...

Proteini

Proteini (od grč. protos = prvi) i kod nas češće korišteni znanstveni naziv za bjelančevine. Vidi: dušične tvari u

Ekspedicijski liker

(Ekspedicijski liker fr. liqueur d’expedition) je sirup izrađen otapanjem saharoze u starom suhom ili prirodnom ...
Novosti

Grožđe

grožđe je u smislu ZOV-a je zdrav, zreo, prezreo, prosušen ili prirodno smrznut plod vinove loze,...

read more

Superfosfat

Superfosfat je naziv fosfornog mineralnog gnojiva ( dobivenog rastvaranjem prirodnih fosfata...

read more