Bordoška juha vodena otopina bakrenog sulfata i gašenog vapna u odgovarajućem omjeru (1 kg bakrovog sulfata tzv. plavog kamena, odnosno modre galice, 1,25 kg gašenoga vapna u 100 litara vode daje 1 % bordošku juhu) koji se koristi u suzbijanju plamenjače (peronospore) na vinovoj lozi i na mnogim drugim (naročito povrtnim) kulturama. Bordoška juha djelotvorno štiti lozu od crvene paleži listova i sušice cvata, a preporučuje se (u koncentraciji od 2-3 %) i za preventivna prskanja loze u doba mirovanja (zimi). Galica se otopi u 5 do 10 litara vode, a zatim ulijeva uz miješanje u vodu u kojoj je već otopljeno gašeno vapno. U dobro pripremljenoj bordoškoj juhi bijeli fenolftalein papir polagano pocrveni. Preporuku za upotrebu bordoške juhe u zaštiti od peronospore pripisuju botaničaru Millardetu koji je taj korisni učinak slučajno zapazio 1885. obilazeći oblast Bordeauxa u potrazi za lijekom protiv ove opake bolesti.
Blanc de noir
Blanc de noir (bijelo od crnog) neobvezatna oznaka pjenušca proizvedenog isključivo iz crnog grožđa (npr. pinota ...