Bola

Bola (engl. bowle), mješavina vina, šećera i na komadiće izrezanog ili mikserom usitnjenog voća (najčešće breskve i jagode). U pripremi ovoga napitka (koji sadrži od 50-70 % vina) ponekad se umjesto vina koristi pjenušac uz mali dodatak vinjaka. Poslužuje se jako rashlađeno (na temp. 5-8°C). Na tržištu najpoznatija b. je španjolska sangría, a sličan i vrlo cijenjeni napitak (homogenizirano meso bijele breskve s pjenušcem prosecco) nudi se pod imenom Bellini.

Povezano

Željezo

  Željezo u grožđe dospijeva iz tla, putem korijenovog sustava, a odatle prelazi u grožđe i ...

Turska

Turska je na azijskom kontinentu uz Kinu i Iran najznačajniji proizvođač grožđa (od 32.000.000 do 36.000.000 dt), a

Holba

Holba stara mjera za vino (politrenjak, polić, dvije holbe = jedna litra).
Novosti