Bitartarat

Bitartarat je lat. naziv neutralne soli vinske kiseline koja je najčešće sekundarni kalijev tartarat (empirijska formula C4H2O6K2 racionalna COOK CHOH CHOH COOK) Nastaje u grožđu, a veći dio se istaloži tijekom vrenja i starenja vina kao i striješ, koji je kemijski kisela sol vinske kiseline ili primarni kalijev tartarat (COOH CHOH CHOH COOK). Naime, b. je slabo topiva sol u vodi, a nastankom etanola i padom temperature mladog vina, ta se topivost još više smanjuje.

Povezano

Udruge prijatelja trsja i vina u RH

U cilju širenja vinogradarsko-vinarske kulture, saznanja i primjene najnovijih tekovina v. i v. znanosti i prakse, ...

Acetobacter

Acetobacter (lat.) je opći naziv za sve octene bakterije koje se razmnažaju na površini vina (aerobne su) i koje ...

Fiziokratski pokret

Fiziokratski pokret Znatno ranije, točnije u drugoj polovici XVIII. stoljeća, na temeljima političko-ekonomske ...
Novosti