Bitartarat

Bitartarat je lat. naziv neutralne soli vinske kiseline koja je najčešće sekundarni kalijev tartarat (empirijska formula C4H2O6K2 racionalna COOK CHOH CHOH COOK) Nastaje u grožđu, a veći dio se istaloži tijekom vrenja i starenja vina kao i striješ, koji je kemijski kisela sol vinske kiseline ili primarni kalijev tartarat (COOH CHOH CHOH COOK). Naime, b. je slabo topiva sol u vodi, a nastankom etanola i padom temperature mladog vina, ta se topivost još više smanjuje.

Povezano

Pirovano 65

Pirovano 65 je u domovini nastanka (Italiji) istoznačnica za zobaticu Italia, koju je uzgojio selekcionar Pirovano.

Bilikum

Bilikum (riječ izvedenica iz njem., willkommen dobro došao), dobrodošlica koja se iskazuje gostu ponudom da se ...

Glikozidi

Glikozidi su organski spojevi koji nastaju u bilju iz šećera (npr. glukoze) i nešećernog dijela aglukona (stim da ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more