Bitartarat

Bitartarat je lat. naziv neutralne soli vinske kiseline koja je najčešće sekundarni kalijev tartarat (empirijska formula C4H2O6K2 racionalna COOK CHOH CHOH COOK) Nastaje u grožđu, a veći dio se istaloži tijekom vrenja i starenja vina kao i striješ, koji je kemijski kisela sol vinske kiseline ili primarni kalijev tartarat (COOH CHOH CHOH COOK). Naime, b. je slabo topiva sol u vodi, a nastankom etanola i padom temperature mladog vina, ta se topivost još više smanjuje.

Povezano

Frappé

Frappé (fr. čit. frape), ledom ohlađeno obično jako alkoholno piće, a od vina aromatizirano vino vermut. Vina ...

Opisivanje vina prema bistroći

Prema bistroći vina dijelimo na: kristalno bistra: njihov stupanj bistroće i prozirnost odlika je izvanredno ...

Acid

Acid (lat.) znači kiselost. Ponekad vinari uz hrvatsku upotrebljavaju i latinsku riječ, pa govore o ukupnom ...
Novosti