Battonage

Battonage (čit. batonaž), naziv postupka višemjesečnog ostavljanja vina nakon završenog vrenja na talogu kvasca, uz povremeno lagano miješanje. Takav način obogaćivanja vina mirisnim i okusnim sastavinama koje nastaju razgradnjom kvaščevih staničnih membrana, i postizanja fizikalno-kemijske stabilnosti bio je uobičajen u Burgundiji od davnina, da bi u suvremenoj vinarskoj praksi bio primijenjen tek u novije doba. Nova znanstvena istraživanja ovog postupka potvrdila su opravdanost njegove primjene, jer su tako tretirana vina skladnija, aromama i okusom bogatija, te stabilnija-postojanija i dugovječnija. V.: sur lie

Povezano

Šipon

U Hrvatskoj ga nazivamo moslavac i pošipel (ili pušipel). U Sloveniji ovaj kultivar nazivaju šipon, a rjeđe još i ...

Specijalna vina

Specijalna vina su (prema odredbama hrvatskoga Zakona o vinu) proizvod dobiven posebnim načinom preradbe grožđa, ...

Smrdljivi martin

Smrdljivi martin je kukac iz nadreda rilčara, reda stjenica, podreda kopnenih stjenica (Heteroptera - raznokrilci, ...
Novosti