Battonage

Battonage (čit. batonaž), naziv postupka višemjesečnog ostavljanja vina nakon završenog vrenja na talogu kvasca, uz povremeno lagano miješanje. Takav način obogaćivanja vina mirisnim i okusnim sastavinama koje nastaju razgradnjom kvaščevih staničnih membrana, i postizanja fizikalno-kemijske stabilnosti bio je uobičajen u Burgundiji od davnina, da bi u suvremenoj vinarskoj praksi bio primijenjen tek u novije doba. Nova znanstvena istraživanja ovog postupka potvrdila su opravdanost njegove primjene, jer su tako tretirana vina skladnija, aromama i okusom bogatija, te stabilnija-postojanija i dugovječnija.

Povezano

Alge

Alge su jednostanični i višestanični autotrofi (koji sežu od mikroskopske do veličine i više desetka metara), a ...

Cross-flow-filtracija

Cross-flow-filtracija (engl. on the cross - dijagonalno, flow - strujanje, protok, gibanje) je postupak fine ...

Albumin

Vidi: bistrila i bjelance jaja. IT: albumina
Novosti