Aroma wheel

Aroma wheel

Aroma wheel (čit.: aroma vil) jednostavni, kružni grafički prikaz koji kategorizira riječi – izraze – koji se najčešće koriste pri opisivanju, definiranju vina. Priredila ga je, 1984. godine, prof. Ann Noble, University of California, u Davisu, u nastojanju da standardizira terminologiju koja se rabi pri opisnoj analizi vina. Aroma wheel ima četiri cilja: identificirati arome koje se najčešće nalaze u vinima, okupiti na jednom mjestu izraze koji se koriste pri ocjenjivanju vina, grupirati izraze prema njihovim sličnostima, prezentirati ih na način koji će biti lako razumljiv svima. Izrazi su analitički, a ne odraz nečijeg mišljenja. Izraz „cvijetan” uključen je u aroma wheel jer je specifičan opisni izraz, riječ „elegantan”, recimo, neprecizan i nema ga na tom prikazu. Aroma wheel široko se primjenjuje u industriji vina. Postoji aroma wheel za crna i za bijela vina, također za zinfandel (1994.), za pinotage (napravljen 1995. također s ciljem održavanja zanimanja za vino od te jedinstvene sorte grožđa), za brandy itd. Po uzoru na rečeno, valjalo bi donijeti “aroma wheel” i za naša vina proizvedena iz vodećih sorata (npr. graševine, plavca malog, malvazije i sl.) te na taj način standardizirati njihove opise.
Jagoda Bush

Povezano

Denaturiranje

Denaturiranje je postupak kojim se, dodavanjem sastojaka obično neugodna vonja i okusa, neko jelo ili piće učini ...

Okatac

Okatac (ružica crvena, glavinuša) je vinska sorta crnog grožđa što se uzgaja u podregijama Dalmatinska zagora i ...

Filtri za talog

Vidi: filtracija, filtar preša, vakuum filtar.
Novosti