Aroma wheel

Aroma wheel

Aroma wheel (čit.: aroma vil) jednostavni, kružni grafički prikaz koji kategorizira riječi – izraze – koji se najčešće koriste pri opisivanju, definiranju vina. Priredila ga je, 1984. godine, prof. Ann Noble, University of California, u Davisu, u nastojanju da standardizira terminologiju koja se rabi pri opisnoj analizi vina. Aroma wheel ima četiri cilja: identificirati arome koje se najčešće nalaze u vinima, okupiti na jednom mjestu izraze koji se koriste pri ocjenjivanju vina, grupirati izraze prema njihovim sličnostima, prezentirati ih na način koji će biti lako razumljiv svima. Izrazi su analitički, a ne odraz nečijeg mišljenja. Izraz „cvijetan” uključen je u aroma wheel jer je specifičan opisni izraz, riječ „elegantan”, recimo, neprecizan i nema ga na tom prikazu. Aroma wheel široko se primjenjuje u industriji vina. Postoji aroma wheel za crna i za bijela vina, također za zinfandel (1994.), za pinotage (napravljen 1995. također s ciljem održavanja zanimanja za vino od te jedinstvene sorte grožđa), za brandy itd. Po uzoru na rečeno, valjalo bi donijeti “aroma wheel” i za naša vina proizvedena iz vodećih sorata (npr. graševine, plavca malog, malvazije i sl.) te na taj način standardizirati njihove opise.
Jagoda Bush

Povezano

Brut

Brut (fr.), tip suhoga pjenušavog vina u kojemu je sadržaj, neprevrelog šećera u najvećem broju zemalja između 5 i ...

Saharin

Saharin je tehnički naziv za imido-sulfo benzojevu kiselinu, najviše korišteno umjetno sladilo čiji je relativni ...

Virusi

Virusi (lat. otrovi) su uzročnici mnogih bolesti kod životinja i ljudi, te kod bilja pa i kod vinove loze. Oni su ...
Novosti