Alžir

Alžir je u proizvodnji vina od 8.579.000 hl (srednja vrijednost godišnje proizvodnje u razdoblju 67./71.), što je u to doba bilo pola ukupne proizvodnje kontinenta Afrike, pao na svega oko 532.000 hl (u razdoblju 1986.-2000.).To je tek 6,2% od one količine koja se je proizvodila kada je bio među deset vodećih u svijetu. Ta se tendencija nastavila sve do 2001.godine te je godišnja proizvodnja vina u razdoblju 1999.-2001. iznosila 422.000 hl. Razloge velikom smanjenju proizvodnje vina valja pripisati gubitku tradicijskih tržišta, promjeni društvenog uređenja i sustava privređivanja te drugačijoj koncepciji prioriteta nekih drugih poljoprivrednih proizvoda. U godinama koje slijede nakon prikazanih razdoblja, proizvodnja vina je povećana (2002. godine na 700.000 hl, 2003. god. na 820.000 hl, a 2004. na 770.000 hl) jer su i površine pod lozom povećavane od 59.000 ha (koliko su iznosile u razdoblju 1996./2000.) na 80.000 ha u 2002. i na 94.500 ha ( 2003. i 2004.god.). Veći dio proizvedenog grožđa konzumira se u zemlji (u 2004. godini proizvedeno je 2.750.000 dt od čega je 1.703.000 dt (ili 62%) potrošeno u svježem stanju).  Oko 1.047.000 dt (38%) prerađeno je u vino od čega je 70.000 hl izvezeno, a ostatak (od 0,8 l/per cap./god.) potrošeno u zemlji. Potrošnja grožđica (od oko 62.000 dt/god. ili 0,21 kg/per capite/god.) osigurava se uvozom.
Proizvodnja pretežito crnih, a u novije vrijeme i rosé vina, na već tradicionalnom sortimentu ( carignan, alicante bouschet, grenache, clairette i cinsault, odnosno cinsaut) koncentrirana je oko gradova Alžira, Orana, Mascara, Mostaganema, Tlemcena, Medee i dr.

Povezano

Malta

Malta je na svim svojim otocima (prema Bulletin de l’OIV) u razdoblju od 1994. do 1995. imala oko 4.000 ha ...

Manitno vrenje

Manitno vrenje (u Dalmaciji poznatije kao slatki maravan ili marovan) je bolest vina koju izazivaju brojni ...

Kalijeve soli vinske kiseline

Kalijeve soli vinske kiseline su u grožđu, moštu i vinu prisutnije od ostalih (kalcijevih i drugih) soli, jer je ...
Novosti