Alicante je ime pokrajine i grada južno od Valencije, na istočnoj mediteranskoj obali Španjolske, po kojima, od davnine, ime nose lokalna, jaka i rustikalna, uglavnom slatka, crna vina. Od 1957. godine svrstana je u DO (Denominación de Origen). Stotinama godina je ova regija bila poznata po snažnom i slatkastom vinu zvanom Fondillón, proizvedenom iz prezrela monastrell grožđa. To vino je gotovo bilo izgubljeno, međutim, ponovno ga neki vinari proizvode iz osjećaja nostalgije. Sorta monastrell, koja je u Francuskoj poznatija kao mourvèdre, ostaje ovdje i dalje glavna sorta crnog grožđa. Od drugih, kojima pogoduje mediteranska klima, valja spomenuti još i bobal te garnachu, u Francuskoj i drugdje poznatu kao grenache (koju u južnoj Francuskoj često zovu samo alicante). Područje Alicante ima dugu reputaciju masovnog proizvodača vina (kao što je istaknuto iz sorte monastrell), ali u novije doba tu se uzgajaju i druge introducirane crne i bijele sorte.
Runjenje
Runjenje je odvajanje bobica od peteljčica (ili zrnja od klipa i sl.). Kada zbog trešnje (u tijeku berbe brožđa ili