Zavrelica

Zavrelica (prevrnutost, nadun) je bolest vina koja se javlja s proljeća, a očituje se zamućenjem i tihim vrenjem, uz pojavu neugodno bljutava i reska okusa i mirisa koji podsjeća na kiselo zelje. Vino mijenja boju (bijela boja postaje žuća, crna zagasito plavičasta), a kiselost mu se smanjuje (jer uzročnici Bacterium tartarophorum i Lactobacillus plantarum upravo razgrađuju vinsku kiselinu, a ponekad i glicerol normalan sastojak svakog vina). Bolest je tipična za južne vinogradarske krajeve, gdje je sadržaj kiselina prirodno niži, ali se uspješno može spriječiti kontrolom aciditeta (mošta i vina), pravilnim sulfitiranjem, prema potrebi dokiseljavanjem i održavanjem higijene suđa i podruma.

Povezano

Marsanne

Marsanne je manje zastupljeni vinski kultivar bijelog grožđa s područja doline Rone (Francuska) čiji se je uzgoj ...

Trummer Franz Xaver

Trummer Franz Xaver (1870.-1858.) je svjetski znameniti ampelograf koji na poziv Hrvatskog gospodarskog društva ...

Vedro

Vedro (još i vjedro) je  posuda, u prošlosti i mjera za tekućine i vino od 56,589 l (sjeti se narodne izreke, ...
Novosti