Živahno vino

Živahno vino nije samo vino s nekom količinom slobodnog, otopljenog i vezanog ugljik (IV) oksida (ugljičnog dioksida), već se tim pojmom uz pjenušava, biser i gazirana vina može označiti i bijelo mirno vino koje ukupnošću boje, okusa, tekućosti, bistroće, prozirnosti i pokretljivosti, na pilca ostavlja takav dojam. Živahna su najčešće mlada, dobro odnjegovana vina u kojima je uspostavljen idealan sklad kiselina, fenolnih tvari, alkohola i neprevrela šećera.

Povezano

Maroko

Maroko, zemlja u kojoj je, prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblju 1996.-2000. pod vinovom lozom bilo 50.000 ...

Plavac mali crni

Plavac mali crni je najznačajnija i najštićenija hrvatska vinska sorta. S. Bulić u svojoj dalmatinskoj ...

Adsorpcija

Adsorpcija (lat. adsorptio, pripijanje)  je nakupljanje neke tvari (npr. bojila) na graničnoj površini dviju faza ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more