Zapoja

Zapoja je prastari običaj (koji je bio njegovan još i u hrvatskoj državi narodnih vladara), što se ogleda u činu iznošenja i nuđenja vina ili/i drugih pića i jela (od strane kupca prodavatelju i svjedocima) u znak obilježavanja i proslave završetka nekog značajnog posla (npr. gradnje kuće, rješenje imovnog spora, postignutog dogovora o međama posjeda i sl.). Još se naziva likof, likuf, poljevačina, aldomaš, kanata i napojnica.

Vidi: propinacija, Vinodolski zakon.

Povezano

Pašticada

Pašticada je dalmatinsko jelo u pripremi kojega se obvezno upotrebljava vino, vinski ocat, prošek i vinjak.

Lapor

Lapor  je tlo nastalo miješanjem gline i vapnenca. Prženjem i mljevenjem lapora (u omjeru od oko tri dijela gline i

Vedrica

Vedrica je naziv posude , a u prošlosti i mjera za obujam tekućina, često vina u količini od 56,589 ...
Novosti