Zapoja

Zapoja je prastari običaj (koji je bio njegovan još i u hrvatskoj državi narodnih vladara), što se ogleda u činu iznošenja i nuđenja vina ili/i drugih pića i jela (od strane kupca prodavatelju i svjedocima) u znak obilježavanja i proslave završetka nekog značajnog posla (npr. gradnje kuće, rješenje imovnog spora, postignutog dogovora o međama posjeda i sl.). Još se naziva likof, likuf, poljevačina, aldomaš, kanata i napojnica.
Vidi: propinacija, Vinodolski zakon.

Povezano

Fenoli

Fenoli su derivati benzena u čijem je prstenu jedan ili više vodikovih atoma zamijenjen s OH skupinom. To su ...

Glineni škriljevci

Glineni škriljevci glineni škriljevci su najvećim dijelom silikatne lako drobive stijene pomiješane sa vapnencem, ...

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je o-hidroksibenzojeva kiselina, kojoj je racionalna formula (C6H4(OH) COOH. Kao jedna od ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more