Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenjahladne plazme na fizikalno-kemijske karakteristike vina, zbog potencijalne primjene
ove tehnologije u proizvodnji vina. Istražen je utjecaj procesnih parametara hladne
plazme, frekvencije (60, 90, 120 Hz) i trajanja tretmana (3, 5, 10 min) pri pozitivnom
polaritetu na koncentraciju otopljenog kisika, koncentracije slobodnog i ukupnog
sumporovog dioksida (SO2), te električnu provodljivost u bijelom i crnom vinu.
Neposredno nakon tretmana provedene su analize, gdje je koncentracija otopljenog
kisika određena pomoću uređaja za mjerenje kisika, koncentracija slobodnog i
ukupnog SO2 potenciometrijskom titracijom, dok je konduktometrom izmjerena
električna provodljivost. Dobiveni rezultati pokazali su da primjenom tretmana
hladnom plazmom dolazi do smanjenja koncentracije otopljenog kisika i ukupnog SO2
u usporedbi sa kontrolnim vinima. S druge strane, električna provodljivost se povećala
nakon primijenjenog tretmana, dok se koncentracija slobodnog SO2 ili smanjila ili
povećala. Također, rezultati su pokazali da frekvencija i trajanje tretmana značajno
utječu na fizikalno-kemijske karakteristike vina
Učinak ultrazvuka velike snage na fenolni sastav, kromatska svojstva i aromatske spojeve crnih vina
Ultrazvuk velike snage je nova ne termalna tehnologija primarno namijenjena kontroli kvalitete...