Ultrazvuk velike snage je nova ne termalna tehnologija primarno namijenjena kontroli kvalitete hrane. Primjena ultrazvuka u vinu je usmjerena na modulaciju mikrobne aktivnosti tijekom fermentacije , ekstrakcije fenola i aroma iz grožđa u mošt, kao i kod ubrzavanja starenja vina . Glavni cilj od ovoga članka je procijeniti posljedicu drugačijeg HPU procesa parametrima- mirisa i boje crnoga vina. Radilo se sa tri različita crna vina , uključujući cabernet sauvignon, merlot i plavac mali koji su bili tretirani ultrazvukom velike snage (20kHz), s varijacijama u promjeru ultrazvučne sonde veličina (12,7 i 19 mm), razine amplitude (20, 30 i 40 %) i vrijeme obrade (2, 4 i 6 minuta ). Ukupni polifenol sadržaj , ukupna koncentracija antocijanin , i kromatske karakteristike bili su analizirane spektrofotometrijom , slobodni antocijani su bili analizirani kromatografijom , i spojevi arome vina bili analizirani plinskom kromatografijom . Dobiveni rezultati pokazuju da ultrazvučno zračenje inducira kemijski promjene u fenolni sastav , kromatske karakteristike i arome i ubrzava kemijski reakcije odgovorne za starenje vina …
Jezik rada: Engleski
Autori:Natka Ćurko, Karla Kelšin , Anet Režek Jambrak, Marina Tomašević, L. Gracin, Vlatka Poturica, E. Ružman, Karin Kovačević Ganić
Otvori dokument
https://vinopedia.hr/wp-content/uploads/2023/06/2.-Curko-et-al-2017.pdf