Ukupni ekstrakt

Ukupni ekstrakt u kem. analizi npr. vina to je ukupna količina suhe tvari što zaostane nakon isparavanja (određene količine vina) na vodenoj kupelji i sušenja zaostalog ekstrakta u platinskoj zdjelici u eksikatoru (tj. laboratorijskom sušioniku). Ukupni ekstrakt vina čine minerali, soli (npr. vinskog kamenca), bojila, šećeri i druge sastavine koje na 100°C ne ishlapljuju. Kada se od izmjerene količine ukupnog ekstrakta (u g/l) oduzme utvđena količina reduktivnih šećera umanjena za 1 gram (npr. glukoze i fruktoze, također u g/l) dobije se podatak koji pokazuje sadržaj suhog ekstrakta.

Povezano

Cocktail

Cocktail (engl.), čit. koktel, miješano piće (iz dva ili više alk. pića, aromatiziranog vina, soka voća, soda vode ...

Lozina sovica

Lozina sovica (Agrotis pronuba ) je po veličini najveći kukac iz porodice sovica, čija gusjenica (veličine i do 6 ...

Bakarska Vodica

Bakarska Vodica je naziv pjenušavog vina koje se proizvodi(lo) u gradu Bakru i još više u mjestu Praputnjaku ...
Novosti