Ukupni ekstrakt

Ukupni ekstrakt u kem. analizi npr. vina to je ukupna količina suhe tvari što zaostane nakon isparavanja (određene količine vina) na vodenoj kupelji i sušenja zaostalog ekstrakta u platinskoj zdjelici u eksikatoru (tj. laboratorijskom sušioniku). Ukupni ekstrakt vina čine minerali, soli (npr. vinskog kamenca), bojila, šećeri i druge sastavine koje na 100°C ne ishlapljuju. Kada se od izmjerene količine ukupnog ekstrakta (u g/l) oduzme utvđena količina reduktivnih šećera umanjena za 1 gram (npr. glukoze i fruktoze, također u g/l) dobije se podatak koji pokazuje sadržaj suhog ekstrakta.

Povezano

Koloidna glina

Koloidna glina bistrilo sličnih karakteristika kao bentonit.

Folijarna gnojidba

Folijarna gnojidba gnojidba bilja (i vinove loze) putem lista. Obavlja se prskanjem, najčešće nakon oštećenja (npr.

Kristalna bistroća

Kristalna bistroća (VT, tj. vinarski termin), odlika je izvanredno odnjegovanih bijelih vina koja posjeduju najviši
Novosti