Sirup

Sirup (tal. sciroppo) je naziv za gustu šećernu tekućinu koja se primjerice dobije otapanjem saharoze u vodi. Kod proizvodnje pjenušaca šećerni se sirup priprema otapanjem saharoze u starom vinu, a kod proizvodnje bezalkoholnih napitaka, šećerni sirup se dobije otapanjem saharoze u vodi. Pri tome valja znati da će svaki kilogram dodane saharoze (tzv. bijelog kristalnog šećera) povećati zapreminu otopine (npr. mošta ili vode u kojoj se otapa) za 0,63 l. Da bi proizveli 50 % sirup saharoze u vodi (ili vinu) valjat će otopiti 50 kg saharoze u 68,5 l vode (ili vina) pa će tada proizvedenih 100 l takva sirupa težiti (50 + 68,5) 118,5 kg

Povezano

Calvados

Calvados (čit.: kalvados), po jednom od pet franc. departmana što se nalaze u povijesnoj pokrajini Normandiji, (uz ...

Colombard

Colombard (ponekad pisano i collombard, čit. kolombard) je sorta bijelog grožđa porijeklom iz fr. pokrajine ...

Ukupna kiselost

Ukupna kiselost je je zbroj svih kiselina koje, se nalaze u tim proizvodima (vezana ili fiksna kiselost + hlapiva ...
Novosti