Sirup

Sirup (tal. sciroppo) je naziv za gustu šećernu tekućinu koja se primjerice dobije otapanjem saharoze u vodi. Kod proizvodnje pjenušaca šećerni se sirup priprema otapanjem saharoze u starom vinu, a kod proizvodnje bezalkoholnih napitaka, šećerni sirup se dobije otapanjem saharoze u vodi. Pri tome valja znati da će svaki kilogram dodane saharoze (tzv. bijelog kristalnog šećera) povećati zapreminu otopine (npr. mošta ili vode u kojoj se otapa) za 0,63 l. Da bi proizveli 50 % sirup saharoze u vodi (ili vinu) valjat će otopiti 50 kg saharoze u 68,5 l vode (ili vina) pa će tada proizvedenih 100 l takva sirupa težiti (50 + 68,5) 118,5 kg

Povezano

Jagić, Ivan

Jagić, Ivan (1840.-1900.) autor knjige „Phylloxera vastratix ili trsna uš„ te mnogih članaka iz vinogradarstva i ...

Tirozinaza

Tirozinaza je enzim za koji kažemo da je endogena polifenoloksidaza iz grožđa, koju usput, djelomično, slično kao i

Druga fermentacija vina

Druga fermentacija vina je jedan od naziva za biološku desacidifikaciju mošta i vina, koju kao jabučno mliječno ...
Novosti