Šećer

Šećer je u običnom govoru najčešće naziv za disaharid saharozu, međutim, šećerima se nazivaju i drugi organski ugljikohidratni spojevi poput jednostavnih šećera koje zajednički nazivamo monosaharidima, a to su pentoze (čija je empirijska formula C5H10O5, a od kojih u grožđu, moštu i vinu najviše ima arabinoze, a manje ramnoze i ksiloze) i heksoze (čija je empirijska formula C6H12O6). Podsjetimo, disaharid saharoza sastavljena je od dva monosaharida, a to su grožđani šećer ili glukoza odnosno dekstroza i voćni šećer ili fruktoza odnosno levuloza. Navedeni šećeri (uz etanol, glicerol i druge alkohole) čine slatke tvari u vinu.

Povezano

Fenolne kiseline

Fenolne kiseline su derivati oksicimetnih kiselina (od kojih su najprisutnije p-kumarna, kafa i kina kiselina) ...

Bakarska Vodica

Bakarska Vodica je naziv pjenušavog vina koje se proizvodi(lo) u gradu Bakru i još više u mjestu Praputnjaku ...

Vinarija

Vinarija je isto što i vinarski podrum, ali i prodavaonica vina na malo. Vidi: podrum.
Novosti