Rum

Rum je sukladno Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN172/04.) svrstan u skupinu rakija što se proizvode po posebnom postupku. Dobiva se isključivo destilacijom alkoholno prevrela soka šećerne trske, melase, sirupa i drugih sporednih proizvoda kod preradbe šećerne trske (na manje od 96 % vol.) tako da proizvedeni destilat zadrži specifična organoleptička svojstva za taj proizvod. Gotov proizvod koji se stavlja na tržište mora sadržavati najmanje 37,5 % vol. alk.

Povezano

stare mjerne jedinice

stare mjerne jedinice povremeno susrećemo u literaturi ili se ponegdje još i danas rabe, pa se ovdje samo neke od ...

Karbonska maceracija

Karbonska maceracija (fr. maceration carbonique) je postupak kojim se crno grožđe macerira u atmosferi CO2 kako bi ...

Kompost

Kompost biološki vrijedno gnojivo koje se dobije slaganjem raznih otpadaka biljnog podrijetla, uz vlaženje, ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more