Rebrača

Rebrača je ,nekad davno od drvenih letvica (kasnije na drvenom okviru postavljene pocinčane žice) izrađen, alat za runjenje grožđa. Taj se je posao (odvajanja bobica od peteljke koje su u Slavoniji zvali bipci) obavljao najčešće već u vinogradu. Brentaši (futunjaši) bi grožđe istresali na rebraču (koja je postavljena na škaf) kako bi se obavilo runjenje. Djelomično zgnječenim i cijelim bobicama (iz škafa) kablovima s dvije ručke punila se prosječ (bačve od oko 500 l s otvorom-vratašcima na dugi), i još u tijeku punjenja ta se grožđana masa gnječila s drucalom.

Povezano

Rakovac Dragutin

Rakovac Dragutin (1813.-1854.) je književnik, prevoditelj, pjesnik, osnivač Narodnog muzeja i aktivan kulturni ...

Badacsony

Badacsony je poznato mađ. vinorodno područje uz sjeverozapadnu stranu Blatnog jezera (Balatona) kojega ogromna ...

Kotal

Kotal regionalni naziv za destilacijsku napravu - alambik, ili samo dio destilacijskog uređaja za pečenje ...
Novosti