Rebrača

Rebrača je ,nekad davno od drvenih letvica (kasnije na drvenom okviru postavljene pocinčane žice) izrađen, alat za runjenje grožđa. Taj se je posao (odvajanja bobica od peteljke koje su u Slavoniji zvali bipci) obavljao najčešće već u vinogradu. Brentaši (futunjaši) bi grožđe istresali na rebraču (koja je postavljena na škaf) kako bi se obavilo runjenje. Djelomično zgnječenim i cijelim bobicama (iz škafa) kablovima s dvije ručke punila se prosječ (bačve od oko 500 l s otvorom-vratašcima na dugi), i još u tijeku punjenja ta se grožđana masa gnječila s drucalom.

Povezano

Botanički pesticidi

Botanički pesticidi zaštitna sredstva koja se pripremaju iz cvijetova, listova, korijena, plodova ili kore nekih ...

Hrvatsko primorje

Hrvatsko primorje je naziv jedne od pet vinogradarskih podregija regije Primorska Hrvatska. Liburnijski dio Istre ...

Poliesteri

Poliesteri su kopolimeri, nastali sintetski. U kombinaciji sa staklenim vlaknima koriste se u izradbi tzv. ...
Novosti