Rebrača

Rebrača je ,nekad davno od drvenih letvica (kasnije na drvenom okviru postavljene pocinčane žice) izrađen, alat za runjenje grožđa. Taj se je posao (odvajanja bobica od peteljke koje su u Slavoniji zvali bipci) obavljao najčešće već u vinogradu. Brentaši (futunjaši) bi grožđe istresali na rebraču (koja je postavljena na škaf) kako bi se obavilo runjenje. Djelomično zgnječenim i cijelim bobicama (iz škafa) kablovima s dvije ručke punila se prosječ (bačve od oko 500 l s otvorom-vratašcima na dugi), i još u tijeku punjenja ta se grožđana masa gnječila s drucalom.

Povezano

Ogroždina

Ogroždina (još i ogrozdina) se nazivaju  sve peteljke cvata grozda v. l., od glavne osi do peteljčice. Vidi: ...

Muškatni silvanac

Muškatni silvanac je isto što i sauvignon bijeli (čitaj: sovinjon bijeli)

Esterifikacija

Esterifikacija proces sličan neutralizaciji kiselina, pri čemu ulogu baze ima alkohol koji se s kiselinom spaja u ...
Novosti