Rakije po posebnim postupcima

Rakije po posebnim postupcima su alkoholna pića dobivena:
– destilacijom prevrele žitne komine (whisky i žitna rakija),
– prevrelih proizvoda šećerne trske (rum),
– prevrelih sirovina siromašnih šećerom, sa ili bez dodatka etilnog alkohola (gin) i
– macerata neprevrelih sirovina u etilnom alkoholu (kamo se svrstavaju: rakija od encijana (lincura), kimova rakija (Aquavit), rakija od anisa (anisonka, aniseta) i rakija od borovice (brinjevac).

Rakije od voćnih macerata proizvode se maceracijom voća u etilnom alkoholu poljoprivrednog podrijetla (100 kg voća u 20 l aa), nakon čega slijedi destilacija, a najčešće se proizvode od kupine (Rubus fruticosus), jagode (Fragaria ssp.), borovnice (Vaccinium myrtillus), maline (Rubus idaeus), crvenog ribiza (Ribes vulgare), trnine (Prunus spinosa), oskoruše (Sorbus domestica), jarebike (Sorbus aucuparia), božikovine (Ilex cassine), brekinje (Sorbus turminalis), bazge (Sambucus nigra), šipka (Rosa canina) i crnog ribiza (Ribes nigrum).

V.: jaka alkoholna pića i alkoholna pića.

Povezano

Ruža

Ruža je u nekim krajevima Dalmacije istoznačnica za crnu sortu loze, poznatiju pod imenom okatac.

Valentinovo

Valentinovo je blagdan koji se proslavlja (u spomen na sv. Valentina, pogubljenog u III. st. za vladanja cara ...
Miljenko Grgić, hrvatski vinar proslavio 100ti rođendan

Miljenko Grgić, hrvatski vinar proslavio 100ti rođendan

Prijatelj naše obitelji i osoba koja je cijenila rad našega oca proslavio je 100-ti rođendan! Sretan rođendan ...
Novosti