Pošip je sorta bijelog grožđa velike sposobnosti nakupljanja šećera, pa je u prošlosti, vjerojatno i uz neke druge sorte, služila i u proizvodnji desertnog vina prošek. Iako se samo iznimno uzgaja i u drugim susjednim vinogorjima podregije Sredna i južna Dalmacija, odnosno u podregiji Sjeverna Dalmacija (gdje je Pravilnikom o Nacionalnoj listi, NN 159/04. svrstana među preporučene) ime ove sorte i istoimenoga vina opravdano se vezuje uz otok Korčulu, gdje se od davnina uzgaja i gdje je još 1967. (kao prvo bijelo vino iz Hrvatske) zaštićeno i proglašeno čuvenim, tj. vrhunskim. Naime, p. je sorta uskog areala (franc. plasticiteta). U sastavu vrhunskog vina Pošip sudjeluje i grožđe bratkovine. Vrhunsko vino pošip je najčešće zlatnožute boje, jake alkoholnosti (oko 13 % vol.), skladne kiselosti (oko 6 g/l) i punog i osebujnog okusa s izrazitom svojstvenom aromom. Vrhunsko vino Pošip s oznakom k.z.p. s vinogorja Korčula proizvodi veći broj proizvođača.
Dodajmo da se i kultivar moslavac, kojeg ne treba poistovjećivati s upravo kratko opisanim dalmatinskim pošipom, negdje (npr. u Sloveniji) također naziva pošip.