Pošip

pošip

Pošip je sorta bijelog grožđa velike sposobnosti nakupljanja šećera, pa je u prošlosti, vjerojatno i uz neke druge sorte, služila i u proizvodnji desertnog vina prošek. Iako se samo iznimno uzgaja i u drugim susjednim vinogorjima podregije Sredna i južna Dalmacija, odnosno u podregiji Sjeverna Dalmacija (gdje je Pravilnikom o Nacionalnoj listi, NN 159/04. svrstana među preporučene) ime ove sorte i istoimenoga vina opravdano se vezuje uz otok Korčulu, gdje se od davnina uzgaja i gdje je još 1967. (kao prvo bijelo vino iz Hrvatske) zaštićeno i proglašeno čuvenim, tj. vrhunskim. Naime, p. je sorta uskog areala (franc. plasticiteta). U sastavu vrhunskog vina Pošip sudjeluje i grožđe bratkovine. Vrhunsko vino pošip je najčešće zlatnožute boje, jake alkoholnosti (oko 13 % vol.), skladne kiselosti (oko 6 g/l) i punog i osebujnog okusa s izrazitom svojstvenom aromom. Vrhunsko vino Pošip s oznakom k.z.p. s vinogorja Korčula proizvodi veći broj proizvođača.

Dodajmo da se i kultivar moslavac, kojeg ne treba poistovjećivati s upravo kratko opisanim dalmatinskim pošipom, negdje (npr. u Sloveniji) također naziva pošip.

Povezano

IPPC

IPPC akronim za Integradet Pollution Prevention and Control, tj za sustav zaštite okoliša za koje je Europska Unija

Osipanje

Osipanje je uz druga značenja, taj izraz koriste i vinogradari opisujući smanjenje cvijetova u doba cvatnje vinove ...

Ekstrakcija

Ekstrakcija (lat.), u proizvodnji specijalnih vina,kina vina, medicinalnih vina itd. pod ovim pojmom se razumijeva ...
Novosti