Polivinilimidazol (akronim PVI) je sintetizirani preparat (kojeg tržištu nudi tvrtka BASF iz Ludvigshafena, Njemačka), koji se može koristiti za demetalizaciju, tj. odstranjivanje teških metala iz vina i octa, poglavito onih kojih u tim pićima najčešće ima i najviše (a to su željezo i bakar). Umjesto do sada najčešće korištenog takvog postupka zvanog plavo bistrenje, dodatkom potrebne količine navedenog sredstva (koja se određuje na temelju predhodno utvrđene prisutnosti željeza i bakra u vinu ili u octu) uspješno se otklanja pojava prijeloma, zamućenja i tzv. metalnog okusa kod bijelih, međutim ne i kod crnih odnosno rumenih vina i octa.
Razlog utvrđenih neželjenih organoleptičkih promjena kod tim sredstvom tretiranih vina i kvasina tumači se kao posljedica višestruko upotrebnihtog preparata. Kod bijelih vina navedenog se sredstva koristi najmanje 20 a najviše 30 g/hl, uz kontaktno vrijeme od 60 do 180 minuta, dok je kod rumenih potrebna količina preparata dvostruko i više od toga veća (najčešće između 40 i 80 g/hl) slično kao i kontaktno vrijeme (najčešće između 120 i 180 minuta).
Vidi: redoks reakcije, rH vina, kalcijev fitat.
Čaša za vino
Čaša za vino mora biti iz prozirna, kristalna, ali nebrušena i neobojena stakla, najbolje: oblika kaleža ili ...