Plemenita plijesan

Plemenita plijesan je ista ona gljivica koja u hladnim i vlažnim proljećima napada cvat vinove loze (prije i poslije cvatnje) i naročito u vlažnim jesenima grožđe pa ju nazivamo siva plijesan. Kada je u doba zriobe vrijeme suho i toplo, ona pridonosi kakvoći grožđa, jer pojačava ishlap vode iz bobica (čime indirektno povećava sadržaj šećera), smanjuje kiselost i na još neobjašnjiv način pridonosi finoći budućega vina, dajući mu izniman buke.
Vidi: kisela trulež, zelena plijesan.

Povezano

Rezanje mošta i vina

Vidi: sljubljivanje mošta i vina

Lagano vino

Lagano vino (vinarski termin) je vino s niskim sadržajem alkohola i ekstrakta, suho ali ugodno kiselo i zbog toga ...

Nitrofoskal

Nitrofoskal je umjetno gnojivo za koje češće koristimo akronim NPK. Vidi: gnojidba vinove loze
Novosti