Pasterizacija

Pasterizacija je postupak zagrijavanja namirnica kako bi se spriječio rast i razmnažanje mikroorganizama u njima, koju je, kao uspješnu metodu konzerviranja, predložio Louis Pasteur. Pasterizacijom koja se provodi za razne proizvode kod različitih temperatura, ali najviše do 100°C, ne dobivaju se proizvodi trajne vrijednosti, za razliku od sterilizacije, postupka zagrijavanja na povišenim temperaturama (115 do 125°C) kojim se zapravo postiže neograničena trajnost proizvoda (u limenki, odnosno u nekoj drugoj hermetički zatvorenoj posudi).

Povezano

Babić crni

Babić crni je autohtona dalmatinska crna vinska sorta, uzgoj koje se temeljem Pravilnika o Nacionalnoj listi ...

Tvrda voda

Tvrda voda je naziv za onu vodu, koja sadrži povećanu količinu otopljenih minerala. S obzirom da se kod nas tvrdoća

Airen

Airen je, prema mnogim ampelografima, u Španjolskoj i u svijetu najrasprostranjenija sorta bijelog grožđa. U ...
Novosti