Pasterizacija

Pasterizacija je postupak zagrijavanja namirnica kako bi se spriječio rast i razmnažanje mikroorganizama u njima, koju je, kao uspješnu metodu konzerviranja, predložio Louis Pasteur. Pasterizacijom koja se provodi za razne proizvode kod različitih temperatura, ali najviše do 100°C, ne dobivaju se proizvodi trajne vrijednosti, za razliku od sterilizacije, postupka zagrijavanja na povišenim temperaturama (115 do 125°C) kojim se zapravo postiže neograničena trajnost proizvoda (u limenki, odnosno u nekoj drugoj hermetički zatvorenoj posudi).

Povezano

Crna Gora

Crna Gora je vinogradarska samo u svom južnom dijelu, točnije u zetsko-bjelopavlićkoj ravnici i na Crnogorskom ...

Sorbet

Sorbet (tal. sorbetto - šerbet, sladoled, sorbire - srkati) hladan osvježavajući napitak iz sladoleda, voćnog soka ...

Barsac

Barsac je naziv vina što potječe iz najpoznatije francuske vinorodne pokrajine Bordeaux, i to onog njenog dijela ...
Novosti