Pasterizacija

Pasterizacija je postupak zagrijavanja namirnica kako bi se spriječio rast i razmnažanje mikroorganizama u njima, koju je, kao uspješnu metodu konzerviranja, predložio Louis Pasteur. Pasterizacijom koja se provodi za razne proizvode kod različitih temperatura, ali najviše do 100°C, ne dobivaju se proizvodi trajne vrijednosti, za razliku od sterilizacije, postupka zagrijavanja na povišenim temperaturama (115 do 125°C) kojim se zapravo postiže neograničena trajnost proizvoda (u limenki, odnosno u nekoj drugoj hermetički zatvorenoj posudi).

Povezano

Destilat poljoprivrednog podrijetla

Destilat poljoprivrednog podrijetla (voćni, žitni i dr.) je alkoholna kapljevina proizvedena destilacijom na više ...

Vernatsch

Vernatsch (čit. fernač, njem.) je autohtona rodna sorta crnog grožđa (tal. schiava grossa) koja pokriva više od ...

Maletić Edi

Maletić Edi, ampelograf...
Novosti