Pasterizacija

Pasterizacija je postupak zagrijavanja namirnica kako bi se spriječio rast i razmnažanje mikroorganizama u njima, koju je, kao uspješnu metodu konzerviranja, predložio Louis Pasteur. Pasterizacijom koja se provodi za razne proizvode kod različitih temperatura, ali najviše do 100°C, ne dobivaju se proizvodi trajne vrijednosti, za razliku od sterilizacije, postupka zagrijavanja na povišenim temperaturama (115 do 125°C) kojim se zapravo postiže neograničena trajnost proizvoda (u limenki, odnosno u nekoj drugoj hermetički zatvorenoj posudi).

Povezano
Trnjak fest (Festival sorte Trnjak) održava se u Ljubuškom u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Ljubuški

Trnjak fest (Festival sorte Trnjak) održava se u Ljubuškom u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Ljubuški

Trnjak fest održava se 16.-17.6. 2023. s bogatim dvodnevnim programom petak, 16. lipnja 9-14h  - posjet ...

Rezanje mošta i vina

Vidi: sljubljivanje vina

Pepeljasti grozdov moljac

Pepeljasti grozdov moljac (Lobesia botrana, ranije Polychrosis botrana), vrlo je opasan štetnik u toplim (a to ...
Novosti