Odlistavanje ili defolijacija je naziv za jedan od oblika zelene rezidbe (u našem primjeru na vinovoj lozi) kojom se skidaju (najčešće stari (bazalni) listovi što zaklanjaju grozd, čime se omogućava njegova bolja osunčanost (što pridonosi boljoj obojenosti (poglavito zobatica,ali i vinskih sorata), zatim bržoj dozrelosti, a zbog uvećane prozračnosti i zdrastvenom stanju uroda i čokota. Odlistavanje ili defolijacija (još i otkidanje listova) se provodi ovisno od niza čimbenika (klimatskih prilika, položaja, vrste kultivara, načina uzgoja i dr.), a to znači da će ono biti učinkovito u vlažnijim godinama, u hladnijim područjima vinogradarske proizvodnje, kod nižeg uzgoja i uzgoja bez armature itd.), a da se ne preporuča u toplim godinama (zbog opasnosti od ožegotina) ni kod tzv. visokog uzgoja loze.
Alphonse lavallée
Alphonse lavallée (čit. alfons lavale) je crna, po dobi dozrijevanja kasna zobatica porijeklom iz Alžira, koju se ...