Odlistavanje ili defolijacija

Odlistavanje ili defolijacija je naziv za jedan od oblika zelene rezidbe (u našem primjeru na vinovoj lozi) kojom se skidaju (najčešće stari (bazalni) listovi što zaklanjaju grozd, čime se omogućava njegova bolja osunčanost (što pridonosi boljoj obojenosti (poglavito zobatica,ali i vinskih sorata), zatim bržoj dozrelosti, a zbog uvećane prozračnosti i zdrastvenom stanju uroda i čokota. Odlistavanje ili defolijacija (još i otkidanje listova) se provodi ovisno od niza čimbenika (klimatskih prilika, položaja, vrste kultivara, načina uzgoja i dr.), a to znači da će ono biti učinkovito u vlažnijim godinama, u hladnijim područjima vinogradarske proizvodnje, kod nižeg uzgoja i uzgoja bez armature itd.), a da se ne preporuča u toplim godinama (zbog opasnosti od ožegotina) ni kod tzv. visokog uzgoja loze.

Povezano

Portugizac

Portugizac je u svim podregijama kontinentalne Hrvatske preporučena vinska sorta crnoga grožđa. Sazrijeva već u I. ...

Žesta

Žesta je stariji  naziv za špirit. Vidi: rafinirani alkohol

Amàbile

Amàbile (tal.) je kod opisa vina često korišten izraz za ljupko, ugodno.
Novosti