Određivanje alkohola u vinu

Najčešće, najlakše i za praksu dovoljno točno, alkohol u vinu određuje se pomoću naprave, odnosno mjernog instrumenta zvanog ebulioskop ili ebuliometar.
Princip rada na toj spravi temelji se na određivanju točke vrelišta tekućine – kapljevine. Kod tlaka zraka od 760 mm živinog stupca (ranije važeća jedinica atmosfera, a po novom zakonu o SI mjernim jedinicama bar ili 0,1 MPa), destilirana voda vrije na temperaturi od 100°C, a apsolutni alkohol kod 78,4°C. Lako je zaključiti da će mješavina vode i alkohola, ovisno o omjeru tih dvaju sastojaka, vrijati između naznačenih temperatura.
Vino, međutim, nije mješavina samo vode i alkohola, već i mnogobrojnih drugih hlapljivih i nehlapljivih tvari, o čemu su brinuli konstruktori vinskih ebuliometara.
Na tršištu i u uporabi najčešće susrećemo Malligandov i Salleronov ebuliometar.

Povezano

Deskriptivna senzorika

Deskriptivna senzorika podrazumijeva opisni (a ne bodovni) način ocjenjivanja vina. Tim se postupkom u svojem poslu

Gruntovnica

Vidi: vinogradarski katastar, zemljišna knjiga.

Cross-flow-filtracija

Cross-flow-filtracija (engl. on the cross - dijagonalno, flow - strujanje, protok, gibanje) je postupak fine ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more