Nobling

Nobling je vinska bijela sorta, nastala (1940. zaslugom selekcionara dr. J. Zimmermanna) križanjem zelenog silvanca i plemenke (gutedela). Rodnost sorte je redovita (što se pripisuje naslijeđu od majke silvanca), dok je po kakvoći grožđa i vina sličnija plemenki, ali s višim sadržajem šećera u grožđu, odnosno alkohola u vinu. Zbog većeg sadržaja uk. kis. (u odnosu na oba roditelja) vina noblinga dobra su osnova za proizvodnju pjenušca. Za sada su značajniji nasadi ove sorte samo u njemačkoj vinorodnoj pokrajini Baden, ali postoji tendencija daljeg širenja.
Vidi: Njemačka.

Povezano

Blaufränkisch

Blaufränkisch je na njemačkom jezičnom području najčešće korišteno ime za vinsku sortu frankovku.

Drnekuša crna

Drnekuša crna dalmatinska, nedovoljno ispitana sorta crnog grožđa, pa i unatoč tome Pravilnikom o Nacionalnoj listi

Sorbinska kiselina

Sorbinska kiselina (kojoj je strukturna kem. formula CH3CH=CH CH=CH COOH) se vinu dodaje (zbog boljeg otapanja u ...
Novosti