Mikrobiologija

Mikrobiologija (grč. mikrós = malo, bios = živo, logos = znanost), je disciplina u sklopu biološke znanosti. Enomikrobiologija, primijenjena je znanost u vinarstvu koja proučava kvasce, bakterije i plijesni, općenito i posebno korisnu (selekcija kvasaca i sl.), odnosno štetnu mikrofloru (radi praćenja uzroka i zaštite vina od bolesti). Vinogradarska mikrobiologija uz bakterije (uzročnike bolesti biljaka pa tako i vinove loze, koje nazivamo bakteriozama) i plijesni sve češće proučava i viruse i neke druge, veličinom znatno manje organizme, ali posljedicama vrlo opasne uzročnike bolesti.

Povezano

Voda

Kemijska empirijska formula za vodu je H2O. Voda  je tvar čije je ledište kod jednog bara 0°C, a vrelište (također ...

Botriticidi

Botriticidi su kemijska sredstva za zaštitu bilja kojima se uspješno suzbija siva plijesan (Botrytis cinerea) ...

Određivanje ukupnih kiselina u moštu

U praksi se sadržaj ukupne kiseline u grožđu određuje vrlo rijetko, iako je taj podatak jedan od pokazatelja ...
Novosti