Mikrobiologija

Mikrobiologija (grč. mikrós = malo, bios = živo, logos = znanost), je disciplina u sklopu biološke znanosti. Enomikrobiologija, primijenjena je znanost u vinarstvu koja proučava kvasce, bakterije i plijesni, općenito i posebno korisnu (selekcija kvasaca i sl.), odnosno štetnu mikrofloru (radi praćenja uzroka i zaštite vina od bolesti). Vinogradarska mikrobiologija uz bakterije (uzročnike bolesti biljaka pa tako i vinove loze, koje nazivamo bakteriozama) i plijesni sve češće proučava i viruse i neke druge, veličinom znatno manje organizme, ali posljedicama vrlo opasne uzročnike bolesti.

Povezano

Plijevljenje

Plijevljenje se uz neka druga značenja (poput odstranjivanja korova i sl.), u vinogradarstvu se taj naziv koristi ...

Kisela trulež

Kisela trulež je naziv bolesti vinove loze uzrokovane napadom sive plijesni u doba cvatnje (kada se naziva još i ...

Fomopsis

Fomopsis crna pjegavost ili ekskorioza opaka bolest vinove loze .
Novosti