Mikrobiologija

Mikrobiologija (grč. mikrós = malo, bios = živo, logos = znanost), je disciplina u sklopu biološke znanosti. Enomikrobiologija, primijenjena je znanost u vinarstvu koja proučava kvasce, bakterije i plijesni, općenito i posebno korisnu (selekcija kvasaca i sl.), odnosno štetnu mikrofloru (radi praćenja uzroka i zaštite vina od bolesti). Vinogradarska mikrobiologija uz bakterije (uzročnike bolesti biljaka pa tako i vinove loze, koje nazivamo bakteriozama) i plijesni sve češće proučava i viruse i neke druge, veličinom znatno manje organizme, ali posljedicama vrlo opasne uzročnike bolesti.

Povezano

Preša

Preša (lat.) kod nas često upotrebljavani naziv za napravu za koju imamo ime i u hrvatskom jeziku:tijesak.

Iran

Iran je, kako tvrdi vinogradarska znanost, kolijevka vinove loze koju su u prošlosti, više nego danas, cijenili i ...

Candida mycoderma

Candida mycoderma je vrsta kvasca, uz neke druge rodove (Hansenula, Pichia) najodgovornija za nastanak vinskog ...
Novosti