Marzemin

Marzemin.jpg" alt="Marzemin" width="159" height="212" />

Marzemin (tal. marzemino, u Istri brzamin) je sorta crnog grožđa koja se, zbog redovite i dobre rodnosti, ugodne arome grožđa i iz njega proizvedenog, najčešće desertnog vina, cijenila i uzgajala u prošlosti i u Istri. Osjetljiv je na napad oidija, dok je prema drugim gljivičnim bolestima rezistentan. Iako je sok blago obojen, ne svrstava se među bojadisare. Vina merzamina su vrlo obojena, a intenzitet arome osim stupnja zrelosti (III. i IV. epoha) u znatnoj mjeri ovisi i o klimatskim prilikama u doba zrenja. U tal. vinorodnoj pokrajini Trentino uzgaja se na pergolama (na barsima) i bere kad je prezrelo, jer tada proizvedeno vino (skladna okusa s blagom gorkošću) obiluje aromama koje podsjećaju na stručak ljubica i plod maline. Pretpostavlja se da je marzemin (zaslugom mletačkih trgovaca) donijet iz Armenije, međutim, talijanski proizvođači ga svrstavaju među svoje autohtone kultivare.

Povezano

Vunasta lozina uš

(Pulvinaria vitis) je termofilni štetnik na vinovoj lozi, pa je to razlog što se pretežno i nalazi u vinogradima ...

Hibridni proizvođači

Hibridni proizvođači, dosadašnja iskustva s hibridima uzgojenim višekratnim povratnim križanjem europskih i ...

Enologija

Enologija (grč.), vinarstvo (od grč. oinos: vino i logos: govor ili u prenesenom znanost). Otuda: enolog, vinski ...
Novosti