Marzemin.jpg" alt="Marzemin" width="159" height="212" />
Marzemin (tal. marzemino, u Istri brzamin) je sorta crnog grožđa koja se, zbog redovite i dobre rodnosti, ugodne arome grožđa i iz njega proizvedenog, najčešće desertnog vina, cijenila i uzgajala u prošlosti i u Istri. Osjetljiv je na napad oidija, dok je prema drugim gljivičnim bolestima rezistentan. Iako je sok blago obojen, ne svrstava se među bojadisare. Vina merzamina su vrlo obojena, a intenzitet arome osim stupnja zrelosti (III. i IV. epoha) u znatnoj mjeri ovisi i o klimatskim prilikama u doba zrenja. U tal. vinorodnoj pokrajini Trentino uzgaja se na pergolama (na barsima) i bere kad je prezrelo, jer tada proizvedeno vino (skladna okusa s blagom gorkošću) obiluje aromama koje podsjećaju na stručak ljubica i plod maline. Pretpostavlja se da je marzemin (zaslugom mletačkih trgovaca) donijet iz Armenije, međutim, talijanski proizvođači ga svrstavaju među svoje autohtone kultivare.