Malaga

Malaga je specijalno likersko vino iz južnošpanjolskog vinogradarskog područja. Vinu koje je proizvedeno iz samotoka (lagrima) dodaje se mistela koja se proizvodi kao i vino iz sorata pedro ximenez i moscadel, i vino de color ili arrope (tj. ugušćeni-koncentrirani i karamelizirani mošt). Nakon odležavanja u drvenim hrastovim bačvama i složenih promjena esterifikacije i oksidacije, slično kao i kod proizvodnje sherrya, nastaje ljupko piće u kojem od tipa do tipa alkohol podosta varira (od 15 do 23% vol. ), a u pogledu neprevrela šećera može biti suh (poput tipa blanco seco i pajarete) ili polusladak i sladak (poput semidulce i tzv. dulce color). Dok su suhi i polusuhi tipovi jantarne i zlatnožute boje, slatki su, smeđasto do tamnosmeđe obojeni.
M. se poslužuje iza jela ili između dvaju obroka.

Povezano

Acidimetrija

Acidimetrija je naziv postupka određivanja količine kiseline titracijom s bazom poznate koncetracije.V: bireta Aceton

Sluzava vina

Sluzava vina - (vinarski termin) isto što i tegljiva vina.

Stipić, Stipe

Stipić, Stipe (1930.-2008.) nakon završenog studija na Poljoprivrednom fakultetu, smjer vinogradarstvo-vinarstvo u ...
Novosti