Maderizacija

Maderizacija je naziv postupka zagrijavanja mladog tek potpuno ili djelomice prevrelog vina u otpražnjenim drvenim bačvama i na temperaturu od 35 do 70°C. Nakon tople faze (nakon što su bačve s vinom izlagane suncu na otvorenom prostoru ili u za to posebno građenim staklenicima, ili se zagrijavaju radijatorima) koja traje od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, vina zriju u podrumima s uobičajenom temperaturom (od oko 14°C) i tek nakon toga postižu skladan miris i okus. Ovakvim načinom na portugalskom otoku Madeira proizvode glasovito istoimeno spec. vino po kojem je ovaj postupak i dobio ime.

Povezano

Soave

Soave - (pridjev soave bismo s tal. preveli kao mio), vinorodno područje u okolici također istoimenoga grada ...

Ampelideae

Ampelideae je uz Vitaceae jedan od starijih naziva porodice (Familia) lozica.

Ugljični dioksid

Ugljični dioksid (ili ugljik (IV) oksid, kem. empirijski znak CO2) je plin teži od zraka, bez boje, kiselkasta ...
Novosti