Maderizacija

Maderizacija je naziv postupka zagrijavanja mladog tek potpuno ili djelomice prevrelog vina u otpražnjenim drvenim bačvama i na temperaturu od 35 do 70°C. Nakon tople faze (nakon što su bačve s vinom izlagane suncu na otvorenom prostoru ili u za to posebno građenim staklenicima, ili se zagrijavaju radijatorima) koja traje od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, vina zriju u podrumima s uobičajenom temperaturom (od oko 14°C) i tek nakon toga postižu skladan miris i okus. Ovakvim načinom na portugalskom otoku Madeira proizvode glasovito istoimeno spec. vino po kojem je ovaj postupak i dobio ime.

Povezano
Hrvatski sommelier klub proslavio 30. godina članstva u  ASI-ju, te 31. godinu osnutka

Hrvatski sommelier klub proslavio 30. godina članstva u ASI-ju, te 31. godinu osnutka

Dana 7. listopada 2024., u elegantnom ambijentu hotela Esplanade, Hrvatski sommelier klub svečano je obilježio 30. ...
Kvarner Sparkling Wines Party – pjenušavi uvod u ljeto pred nama!

Kvarner Sparkling Wines Party – pjenušavi uvod u ljeto pred nama!

U subotu, 7. lipnja 2025. svi putevi vode na Kvarner! Od 14:00 do 21:00 sat, Vinska kuća Pavlomir u Novom ...

Rakije od grožđa

Rakije od grožđa su prema Pravilniku o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.) : vinjak, brandy, lozovača
Novosti