Moslavac

Moslavac_bijeliMoslavac (šipon, mosler, pošip, furmint, pošipel i pušipel) je vinska sorta bijeloga grožđa, koja se prema Pravilniku (NN 159/04.) svrstava među preporučene kultivare u svim podregijama regije Kontinentalna Hrvatska, izuzev u Podunavlju. U Hrvatskoj (do 2010. godine češće korišteno ime moslavac) dobila je ova sorta vjerojatno po Moslavini. Vinogradari i vinari Međimurja od 2010. godine taj kultivar i iz njega proizvedeno vino nazivaju u tom kraju od davnina korištenim imenom pošipel. Naziv šipon u upotrebi je u Sloveniji, a taj je naziv navodno nastao u doba francuske okupacije ovih krajeva (oko 1810. godine), kad su to vino pili francuski vojnici i hvalili ga riječima: si (adv. – tako, jest, da) i bon (dobro).

U Mađarskoj se ova sorta grožđa naziva furmint, te u proizvodnji tokajca sljubljuje sa sortom lipovina koja se kod njih naziva hárslevelü. Iz grožđa moslavaca odnosno pošipela (kako se isključivo naziva u Međimurju) proizvode se zaista dobra vina s 10 do 12% vol. alkohola i obiljem ukupnih kiselina, zbog čega se ponekad sljubljuje s manje kiselim bijelim pinotom (do 15%). Ovisno o položaju gdje se uzgaja, godištu, trenutku berbe i drugim čimbenicima, iz ovoga se grožđa proizvode stolna, kval., ali i vrhunska vina u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Mađarskoj).

U hrvatskom vinskom vodiču S. Ljubljanovića za 1997./98. opisano je čak više od četrdeset vina moslavac s k.z. p. (ponekad označenih i kao moslavec ili pak kao šipon), od čega ih najveći broj potječe iz podregije Zagorje-Međimurje (21 iz kategorije kvalitetno vino, a 14 iz skupine stolno). U podregiji Prigorje-Bilogora proizvode se četiri kvalitetna, a u moslavačkom vinogorju, po kojem je ovaj kultivar i dobio ime, najmanje, točnije samo jedno kvalitetno i jedno stolno vino moslavac s k.z. p.

Povezano

Štajerka

Štajerka je istoznačnica (sinonim) za ranfol, kojeg nazivaju još i štajerska belina i belina velika..

Mažuran George

Mažuran George je novozelandski vinogradar i vinar hrvatskog podrijetla, koji je kao ugledni djelatnik u tom poslu ...

Buvje

Buvje u nekim krajevima uobičajen kraći naziv za bijelu sortu grožđa kojemu je pun naziv bouvierova ranina, odnosno
Novosti