Kalij

Kalij (lat. kalium, arap. al-qali – lug, simbol K) je naziv kemijskog počela koje se u prirodi (zbog svoje reaktivnosti) ne nalazi u elementarnom stanju, već u spojevima brojnih stijena i soli. Iz tla (u kojem se primjerice nalazi u silikatima, kalijevu kloridu (KCl – silvinu), kalijevoj salitri (KNO3) i brojnim drugim spojevima, u biljku, pa tako i u vinovu lozu najvećim dijelom stiže putem korijenova sustava, gdje u njenim pojedinim organima (iskazano kao K2O u njihovu pepelu) varira od 20 (u sjemenci) do 70% (u kožici bobice, mesu i soku).Taj je alkalijski element (i brojne druge poput primjerice natrija (Na), otkrio (1807. godine) Davy Humphry (1778.-1829), a kada je u poljopreivrednoj praksi započela primjena Liebigova zakona minimuma (prema kojem urod kulturnog bilja ovisi od onog elementa koji je u tlu prisutan u najmanjoj količini), a u skladu tih saznanja i proizvodnja minerelnih umjetnih gnojiva, započelo se je i s proizvodnjom brojnih kalijevih gnojiva (NPK, kalijev sulfat i dr.). Spomenimo da u ovu skupinu (dakle u alkalijske elemente) spadaju još i litij (Li), rubidij (Rb), cezij (Cs), i francij (Fr). S obzirom na visok sadržaj kalija u vinu, vinari se susreću s brojnim kalijevim solima (koje uklanjaju hladnom stabilizacijom), a uporabom nekih od kalijevih spojeva (poput kalijeva metabisulfita i drugih) i štite vino od oksidacije i drugovrsnih mana (demetalizacija, kalijev sorbat).

Povezano

Voćne rakije

Voćne rakije su proizvodi destilacije alkoholno prevrelih plodova voća i šumskih plodova, tj. masulja voća s ili ...

Dolomit

Dolomit kruti prirodni mineral (kojem je empirijska-bruto formula CaMg(CO3)2), mljevenjem kojeg se proizvodi ...

Alkoholno vino

Alkoholno vino (VT tj. vinarski termin) je bogato etanolom, pa se još označuje kao jako vino. To je vino nastalo ...
Novosti