Iskrenje i pjenjenje

Iskrenje i pjenjenje za razliku od pjenjenja iskrenjem označavamo onaj dio vidljive plinovite faze (primjerice nakon otvaranja boce pjenušca, biser vina ili gaziranog pića tj. nakon dekompresije), dok se još nalazi u vinu i u „lančićima“ putuje prema površini na kojoj stvarajući mjehuriće započima pjenjenje.
Vrlo često se iskrenje kod nas naziva „muziranjem“, iako je ta riječ nastala iz francuske riječi mousse (izgovor mûs) što u prijevodu znači pjena, odnosno mousser (izgovor muse) pjeniti se. Degustatori pravilno opisujući na hrv. jeziku dobar pjenušac reći će da on u čaši iskri i pjeni.

Povezano

Sterilizacija

postupak kojim se i u vinarstvu uništavaju mikroorganizmi i time spjrečavaju njihovom aktivnošću moguće neželjene ...

Hlapiva kiselost

Hlapiva kiselost u vinu se iskazuju u g/l kao octena. U Francuskoj sve kiseline vina, pa tako i hlapive iskazuju ...

Uzbekistan

Središnji dio Azije, s obzirom na zemljišne i klimatske uvjete, prikladno je područje za proizvodnju desertnih ...
Novosti